Resepi mudah dan cepat. Terima kasih Chef Hanieliza di atas bukunya yang sangat berguna. Resepi menggunakan pemanggang.
Bahan-bahan
1. Pemanggang (sudah semestinya) jenama apa sekali pun ok. Chiq Na guna Vantage.
2. Yee mee - 2
3. Cendawan cina - 5 biji (Perlu direndam terlebih dahulu)
4. Telur- 2 biji
5. Bawang putih - 3 ulas
6. Halia seinci
7. Tepung jagung - 1 sudu (dibancuh dengan air)
8. Sos tiram - 2 sudu
9. Kicap pekat - 3 sudu
10. Cili kering - Chiq Na tak suka pedas jadi letak 2 sahaja
11. Garam secukup rasa.
12. Lada hitam secukup rasa
Cara-cara
1. Tumis bawang putih, halia dan cili kering hingga bangkit bau.
2. Masukkan ayam, kicap pekat, sos tiram, lada hitam, cendawan. Gaul hingga sebati dan tutup selama 5 minit.
3. Tambah air, tepung jagung dan sedikit garam. Tutup selama 2 minit hingga mendidih.
5. Seterusnya masukkan telur. Sedia untuk dinikmati.
Ini buku yang dimaksudkan. Sangat berguna. Baru resepi pertama yang dicuba, ada lagi 100 resepi lagi. Yeehaaa!!!
No comments:
Post a Comment