Friday, 26 September 2014

Corn Crepe

Corn crepe untuk anakanda Nor Hannah Batrisyia. Dah lama dia nak makan tapi mamanya baru sempat buat. Nak dijadikan cerita, baru 2 biji siap tiba-tiba gas plak habis huhu. Dah la masa tu dah malam sangat, kedai pun dah tutup nk beli gas. Sorry kakak.. dua biji pun jadi la kan hihi. Esoknya baru sambung balik buat.






Bahan-bahan 

Tepung gandum
Tepung kastard
Tepung ubi kayu
Sebiji telur
Non dairy whipping cream
Jagung manis (cream) (Dalam tin)
Fresh milk
Sedikit garam

Cara-cara

Untuk Kulit

1. Campurkan semua tepung dan telur serta sedikit air. (masukkan pewarna jika perlu untuk warna 
lebih menarik)

2. Masukkan susu dan air


3. Kacau hingga sebati

4. Tapis bahan tersebut


5. Masukkan pewarna jika perlu



6.Tuang ke dalam non stick pan dan masak (tidak perlu balikkan) 





Untuk Inti

1. Putarkan Non Dairy Whipping Cream hingga kembang. 



Cara-cara membuat crepe

1. Setelah kulit crepe siap, masukkan non dairy whipping cream yang sudah putar dan sedikit jagung dalam tin. 




2. Lipatkan 


* Sedia untuk dimakan. 




Kakak sambung makan bila balik sekolah. 




No comments:

Post a Comment