Thursday 23 October 2014

Bubur Syurbah

Bubur Syurbah resepi makanan Arab daripada Pn Rosnani JKSP HRPZII. Dah lama asyik makan dia masak je sekarang c.na 'mentry' resepi ni dekat rumah.





Bahan-bahan

1. Oat
2. Isi ayam
3.Bawang merah (mayang)
4. Bawang putih (mayang)
5. Kiub ayam
6. Carrot (Potong dadu)
7. Tomato (Potong dadu)
8. Rempah 3 beradik( cengkih, bunga lawang, buah pelaga)



Untuk hiasan/menyedapkan makanan

1. Cili
2. Daun bawang
3. Bawang goreng
4. Limau nipis/limau kasturi/lemon (Cna guna lemon)



Cara-cara

1. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan rempah 3 beradik hingga wangi.
2. Masukkan ayam, carrot
3. Masukkan secawan air dahulu
4. Masukkan seketul kiub ayam, sedikit garam & gula (optional)
5. Masukkan tomato
6. Tambahkan air dalam kuantiti yang banyak lebih kurang satu jug kecil. Chiq na suka banyak kuah jadi air banyak sikit
7. Masukkan oat

*tunggu hingga mendidih dan tutup api. Oat akan lama-lama jadi pekat jadi kalau nk berkuah kena tambh air lagi. Makan masa panas2 setelah ditabur dengan cili (optional), daun bawang, bawang goreng dan perahan limau.




Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment