Resepi daripada Mak mertua di Tobiar Pendang. Hidangan ni biasanya untuk kenduri di sana. Kebetulan ada lagi tulang dan daging korban jadi Chiq Na buat menu ni. Tambahan plak musim2 hujan apa lagi, orang Kelantan cakap 'nyakut molek'.
Bahan-bahan
Bahan A (Tumbuk)
Lengkuas 2 inci
Halia 2 inci
Bawang merah 4 ulas
Bawang putih 2 ulas
Bahan B
Serai 2 batang
Sup Bunjut
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit serbuk perisa Hilal
*Rempah/kakah (kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih, biji) Untuk tumis sekali dgn bahn A
Cara-cara
1. Rebuskan tulang dan daging. Masukkan sedikit garam
2. Tumbuk Bahan A
3. Tumiskan Bahan A bersama kakah
4. Masukkan bahan yang ditumis ke dalam periuk tulang dan daging yang direbus dan masukkan serai, sup bunjut dan sedikit serbuk hilal. Tunggu hingga betul-betul masak.
Bahan-bahan dan Cara-cara membuat Ayaq Asam
Bahan-bahan
Lada besar 2 biji
Tomato 4 biji ( 2 Biji (Ditumbuk) 2 (Dimayang)
Sedikit belacan (Cna guna yang serbuk je)
1 biji bawang merah besar (Bahagikan 2: Separuh dimayang, separuh untuk ditumbuk)
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit serbuk hilal
Cara-cara
1. Tumbukkan/blend lada besar, tomato, bawang merah bersama sedikit garam, gula, serbuk hilal dan belacan. (Cna guna Turbo copper dari Tupperware je)
2. Bahan yang ditumbuk/blend tadi digaul dengan tomato dan bawang yang dimayang.
No comments:
Post a Comment